Skip to main content

Racerapport – Sörmland Ultra

By 11 oktober, 2015november 3rd, 2015Race reports

Premiär för en löpdistans längre än ett marathon vilket kallas för ultra och jag kan numera titulera mig ultralöpare! Iförd traditionella triathlonkläder kände jag mig dock en aning malplacerad bland alla luttrade ultralöpare som karakteriseras av skinn och ben, avancerade vätskesystem, samt långt hår och/eller långt skägg.
Detta var ett konstaterande jag gjorde i omklädningsrummet vid startområdet där jag hade hamnat tillsammans med min vän Daniel efter tidig uppstigning och en tvåtimmars bilresa i morgondimman.
Termometern visade några minusgrader men prognosen såg god ut med sol och 8-9 grader varmt senare runt lunchtid.
Jag såg verkligen fram emot loppet, dels för att jag aldrig sprungit så långt men också för att det var helt prestigelöst. Jag hade en liten förhoppning om att gå i mål under 5 timmar men fokus låg på att njuta av dagen och av vacker sörmländsk natur.

 

Starten blev en kvart försenad men klockan 10:15 släpptes vi iväg på 50 km löpning till stor del på Sörmlandsleden över berghällar, rötter och stenar men till viss del även på vägar. Tävlingen hade sålt slut på de 350 startplatser som erbjöds, oklart hur många som kom till start men när målet stängde efter åtta timmar hade 243 deltagare kommit runt.
Jag hade laddat upp med åtta deciliter sportdryck och några gels i bältet men förlitade mig till stor del på de fem vätskestationerna längs med banan.
Den första stationen kom efter 17 km och resan dit var riktigt trevlig. Jag trivs med att springa i skogen i terrängen även om tempot blir lägre.
Det bjöds bland annat på gifflar vilket satt fint som komplement till sportdrycken. En skön energikick inföll sig och det kändes som att jag flög fram en stund.
Många eller rättare sagt alla runt mig valde att promenera i de tuffaste uppförsbackarna, jag valde att springa men förstår i efterhand att det var ett misstag. Väl uppe på toppen var jag sliten och fick se mig passeras igen av den skara löpare som jag precis hade passerat.
I huvudet satte jag upp små målsättningar som jag skulle uppnå, halvmarathon, halva loppet, 30 km, marathon osv. Det fungerade bra när det började kännas i benen och flera mil av loppet återstod.
Jag var noga med att fylla på med energi och vätska hela tiden och fick aldrig någon svacka. Dock blev benen mer och mer stumma och det började bli besvärligt att kliva över nedfallna träd eller trippa över stenar.
Det kom ett skönt parti på ca 15 km som gick på vägar vilket passade mig bra som är van vid att bara springa rakt fram.
Därefter vek banan in i skogen igen och tillbaka i tuff terräng. Jag hade vid det här laget hela tiden sprungit i grupper, ibland upp till 20 personer men nu blev jag för första gången ensam. Det besvärade mig en aning eftersom jag nu var tvungen att ha koll på banan också istället för att bara följa andra.

Att både ha koll på vart man sätter fötterna samtidigt som man söker efter banden som markerar banan tar lite mer energi och jag hoppades på att komma ikapp någon eller bli omsprungen. Jag kom så småningom både ikapp andra och blev omsprungen men matchade ingen annans tempo och förblev därför ensam.
Jag nådde 40-km markeringen och strax också marathon-skylten och kände att det skulle gå vägen, jag hade också god marginal för att komma in under 5 timmar.
Jag tänkte hela tiden på hur lite det var kvar men efter att ha sprungit ett marathon i terrängen så blir varje meter lite extra lång.

Vid sista kontrollen drack jag en fantastisk mugg coca-cola och några chokladbitar innan de återstående 3 km. Avslutningen bjöd på några rejäla backar innan upploppet och målgång efter 4:36!
Som alltid vid målgång en fantastisk känsla men lite extra kul idag att ha sprungit längre än någonsin!
Drygt en halvtimma senare kom en lika nöjd Daniel i mål, även han som nybliven ultralöpare!
I och med detta är säsongen 2015 fulländad! Jag har genomfört alla planerade tävlingar och känner mig nöjd med året som gått. Nu riktar jag blickarna mot 2016 och den satsningen inleds med lanseringen av min nya hemsida som sker inom kort.

 

Leave a Reply

Close Menu

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com