Skip to main content

Akillestendinopati och ofrivillig periodisering

Likt stålmannen har jag år efter år klarat mig från skador och har alltid kunnat tränat på bra enligt plan. Det är något som jag har varit bortskämd med eftersom de flesta för eller senare råkar ut för problem. I mitt fall blev det senare när jag en morgon knappt kunde gå från sängen till badrummet.

I jakten på sekunder har jag den senaste tiden använd lättviktsskor i allt större utsträckning, både oftare och under längre pass. Jag har varit medveten om riskerna med detta då dämpningen är nära obefintlig och kroppen utsätts för större belastning.

Inför ett tufft intervallpass på löpbandet för några veckor sedan hade jag känningar i en hälsena men tänkte inte så mycket på det eftersom jag ofta har känningar lite här och var utan att det blir problem. Passet var inga problem men under natten vaknade jag flera gånger av smärtan i hälsenan och dagen efter blev en plågsam historia.

Med hjälp av Dr. Google kunde jag snart konstatera att det handlade om överbelastning/hälseneinflammation/akillestendinopati. Jag tog kontakt en sjukgymnast på Ortophysio som bekräftade mitt konstaterande och påbörjade behandling. Jag fick order om löpförbud, stretching och tåhävningar tillsvidare och regelbundna behandlingar med laser.111111

Senor är svårläkta och rehabiliteringstiden blir ofta lång. Jag blev såklart deppig men med bra peppning från omgivningen så kändes det inte så illa trots allt. Coach Dala påpekade att det är ett bra tillfälle för periodisering på cykeln och så fick det bli. Alla planerade löppass ersattes av cykel och i brickpassen så kombinerade jag cykel och crosstrainer istället. Det blev fyra timmar trainer tre helger i följd och därmed har jag kunnat nå ca 10 timmar träning per vecka de tre senaste veckorna vilket känns bra. Och i skrivande stund känns det bättre i hälsenan så snart ska jag nog vara tillbaka i löpskorna igen!

En nyttig lärdom för mig och det kunde trots allt ha varit mycket värre, hellre nu än under tävlingssäsongen och jag tänker också på den gode Johan Olsson som satsat stenhårt inför den här dagen och Vasaloppet men som fått ställa in pga skada. Vägen mot målet är aldrig spikrak och det finns många gropar på vägen, det gäller bara att inte blir kvar i en av dem!

Leave a Reply

Close Menu

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com