Skip to main content

Racerapport – Örebro medeldistans

2015 deltog jag i premiären av Örebro triathlon medeldistans som innebär 1,9 km simning, 90 km cykel och 21 km löpning. Nytt år med många förbättringar men likheterna med fjolåret kom att bli slående många och jag ska beskriva dem vidare. Den största olikheten var i alla fall vädret. 2015 bjöd på kyla och ihållande regn med 13 grader i vattnet vilket innebar att simningen kortades av till hälften. Nu sken solen och det var lagom varmt i både luft och vatten.

IMG_3061

Precis som i fjol var startfältet starkt med välmeriterade K-J Danielsson i spetsen och jag kan direkt nämna att han vann överlägset precis som i fjol och han var också snabbast i alla discipliner. Flera andra välbekanta namn fanns på listan och jag insåg att konkurrensen skulle bli hård. För den utanför triathlonvärlden så är den forne simmaren Emma Igelström säkert ett bekant namn. Av ca 100 anmälda var det 88 som startade i medeldistans. Samtidigt genomfördes också en kortare motionsklass med ca 70 deltagare.

Extra kul den här dagen var att supporterskaran var hela nio man stark! Med min egen familj, mamma och pappa, vännerna Tim och Moa med lilla Hugo samt huvudcoach Daniel ”Dala” så hade jag optimalt stöd från sidan av banan! Stödet från sidan är väldigt viktigt för mig och varje gång som jag stöter på nära och kära under loppet så får jag en energiboost.

Uppladdning inför loppet hade gått väldigt bra och fördelen med att loppet låg på nationaldagen som i år var en måndag var att jag hade gott om tid under helgen att förbereda mig. Lite för gott om tid kanske för söndagen blev en enda lång väntan likt dagen innan julafton som barn. Jag gjorde ett sista simpass på fredagen och filade på tekniken i ca en timme sen blev det helvila lördag och söndag med kolhydratsladdning och kärlek till cykeln i form av ny kedja m.m.

Nåväl, åter till tävlingen och ända till startlinjen som i det här fallet fanns mellan en brygga och en kanot i Svartån. Jag träffade vännerna som hastigast innan jag hoppade i och fick frågan av Dala vad jag hade för målsättning. Jag svarade ”placering topp 10 och en tid under 4:45”. Jag var lagom uppvärmd och helt redo att starta när beskedet kom att starten var uppskjuten. Lite frustrerande och det rådde förvirring i vattnet när vissa fortsatte att värma upp samtidigt som andra trodde att starten gick då. Det blev så småningom ordning i ledet och startskottet brann av!

13336071_493978017459791_4327156052260709839_nBortsett från att det var varmare i vattnet så var det två förändringar mot i fjol. För det första var det full distans dvs. 1930 m där ca 1500 m är medströms till en vändpunkt och ca 400 m motströms. För det andra så var det uppstigning på land och ca 100 löpning efter halva simningen.

Jag placerade mig strax bakom täten i starten och kom iväg bra utan större trängsel. Sedan flöt det på bra och jag fokuserade mycket på tekniken. Svartån var spegelblank och det kunde inte bli bättre förutsättningar. Den lilla löpningen efter halva simningen var ett välkommet inslag men vid hoppet tillbaka i ån fick jag vatten i glasögonen och tvingades rätta till det innan jag kom vidare. Efter vändningen blev det motströms och jag placerade mig nära kanten där strömmen är som svagast. Jag avslutade simningen efter 28:57 vilket är personbästa på den distansen och jag låg på 21.a plats på bland herrarna och 26.a totalt.

IMG_3068

 

Jag gjorde en bra växling till cykeln på 1:01 och nu var det dags att plocka placeringar! Jag hade goda minnen från cykelbanan från i fjol, snabb och på fina vägar! Efter några kilometer genom ett industriområde och rondeller ut genom Örebro väntade tre varv och därefter tillbaka samma väg. Jag fick kontakt med Adam Stenman som senare kom att sluta på andra plats och kände att det var en bra rygg att följa. Tillsammans plockade vi placeringar i rasande fart men han kröp långsamt längre och längre ifrån mig och trots att jag pressade mig hårt så tappade jag visuell kontakt efter första varvet, då höll jag en snitthastighet på 39,2 km/h. På andra varvet hade deltagarna i kort motionsklass kommit ut på banan och även om det är kul att vara omgiven av andra tävlande så blev det svårt att hålla koll på mina konkurrenter.

13315781_494028060788120_8547325310267355821_n

Första varvet blev en urladdning och jag tappade energi efter ca 40 km när jag också blev ensam utan kontakt till framförvarande. Då dök plötsligt en välbekant bil upp med Tim vid ratten och avancerad kamerautrustning monterad på sidan. Jag skrattade lite för mig själv och fick ny energi när jag tänkte på hans engagemang utanför banan! I slutet av andra varvet stod också Dala vid vägkanten och hejade på! Sista varvet blev en ganska ensam historia. Jag insåg att bakomvarande förmodligen inte skulle komma ikapp mig samtidigt som jag förmodligen inte skulle komma ikapp framförvarande, vilka och hur många de nu var?!

Det blev jag varse när jag efter 2:16:13 kom in till växling och Lina ropade från sidan att jag låg sexa! Härligt att plocka in 20 placeringar på cykeln och jag snittade till slut 38,5 km/h. Att jämföra med 2015 då jag låg på 18.e plats efter simningen och femma efter cykeln.

Jag blev i alla fall bäst på något och det var att växla från cykel till löpning. 29 sekunder var dagens snabbaste tid! 🙂

13325462_494028050788121_6624215000094005182_n 13327447_494028037454789_4706584839207803037_n 13346585_494028024121457_7342948060158452511_nJag visste att jag hade fem deltagare framför mig i löpningen men dessvärre kunde jag också anta att flera av de bakomvarande var bättre löpare än mig. Fokus låg därför på att inte tappa för många placeringar och inte på att försöka avancera. Löpbanan var även den tre varv med vändpunkt efter 3,5 km förlagd i mycket fin miljö längs med ån och genom kohagar. Det förvånade mig att jag inte mötte K-J som jag förväntade mig skulle ligga i täten tidigare men till slut dök han upp. Därefter var luckan stor till resterande fyra som sprang nära varandra men uppskattningsvis bara 4-5 minuter före mig. Då hade jag koll på framförvarande och nu när jag själv passerat vändpunkten kunde jag också få koll på de som jagade mig.

IMG_3091

Den ena snabba löparen efter den andra dök upp och trots att jag kämpade för att hålla tempot uppe förstod jag att det var en tidsfråga innan jag skulle tappa placeringar. Jag behöll dock min sjätteplats till exakt halva sträckan men där fick jag se mig passerad för första gången. Vid det här laget hade låren blivit rejält stumma och till och från plågades jag av kramp i magen som jag tyvärr alltför ofta drabbas av under löpningen. Under det avslutande varvet tappade jag ytterligare tre placeringar trots att jag lyckades öka farten en aning. Jag vände mig om flera gånger de sista kilometrarna utan att se någon som kunde hota min 10.e plats och kunde avsluta tävlingen på ett behagligt sätt till skillnad emot i fjol då det blev en dramatisk spurtstrid. I mål efter 4:21:24 och nytt personbästa på medeldistans! Därmed uppnådde jag målen för dagen som var topp 10 och sub 4:45!

13335699_494052784118981_3591836685582640057_n-2

Jag inledde med likheterna från fjolårets tävling och de kom även att avspegla sig i mina placeringar efter respektive disciplin. 2015/2016 Simning: 18/21 Cykling: 5/6 Löpning: 11/10

Stor eloge till arrangören Örebro triathlon för en mycket välorganiserad och trevlig tävling. Man tog till sig feedback från fjolåret och bjöd på nästan en perfekt tävling. Nästan, för jag saknade en medalj runt halsen när jag lämnade Örebro som ett minne från en riktigt härlig dag.

Nu kommer fokus att ligga på brickpass (cykel/löpning) och löpträning fram tills nästa stora tävling som är SM i medeldistans i Vansbro den 2/7. Däremellan ska vi i klubben ha nästa deltävling i touren och nu väntar duathlon sprint.

Leave a Reply

Close Menu

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com