Skip to main content

Mot nya mål

By 27 november, 2016Okategoriserade

Sedan jag började satsa på triathlon för drygt tre år sedan har jag strävat mot högt uppsatta mål. Det första var att genomföra en Ironman. Det andra var att genomföra en Ironman under 10 timmar. Nu är det för tredje gången dags att sätta upp ett nytt mål. Målet måste vara utmanande men samtidigt inte omöjligt. Det behöver faktiskt inte vara realistiskt så länge det finns en chans, det räcker för mig. Målet omsätter jag till en målbild som hjälper mig att finna motivation och drivkraft. Särskilt nu under under mörka, kalla och blöta november.

Just nu ser jag bilden av hur jag kvalificerar mig till VM i Ironman som genomförs i staden Kailua-Kona på Hawaii!

Ironman på Hawaii är världens mest kända triathlontävling och en dröm för många inom sporten. imwc12tvpromo

För de allra flesta stannar det dock vid en dröm. Att kvalificera sig är extremt svårt och det krävs en topplacering vid någon av de ca 40 Ironmantävlingarna runt om i världen. De flesta tävlingarna har 40 kvalplatser fördelade på alla åldersgrupper. Till exempel tilldelas min åldersgrupp H30-34 endast 4 platser i Kalmar. Fjärde snabbaste tid var i år 9:07 vilket är 40 minuter snabbare än mig.

Realistiskt? Nja… Omöjligt? Absolut inte!

Segraren i H30-34 Adam Stenman gick i mål på 8:57:47, grym prestation och en välförtjänt biljett till Kona! Jag jämför hans tider med mina och finner följande:

Simning: +00:03:11

Cykel: +00:10:14

Löpning: +00:36:19

Uppenbart är jag har min största utvecklingspotential i löpningen och där kommer jag också att lägga störst fokus framöver! Om jag kan bli lite bättre på att simma, lite bättre på att cykla och mycket bättre på att löpa så kan det bli bra! 🙂

Kalmar anses vara en svår tävling att kvala från och därför vänder jag blickarna mot annat håll. Samtliga europeiska tävlingar håller hög klass och mina chanser skulle vara större någonstans på andra sidan jordklotet. Jag vill dock starta min internationella karriär inom rimlig räckvidd och min anmälan landade i Tyskland och Hamburg! event-logo-im-hamburg

Hamburg är en ny tävling som har premiär 2017 och historiskt sett brukar nya tävlingar inte bli fullbokade vilket kan innebära bättre kvalchans. Jag underskattade nog Tyskarnas fallenhet för triathlon då loppet i skrivande stund är på väg att bli fullt men förhoppningsvis tar de bästa sikte på Frankfurt istället vilket är Europeiska mästerskapen och antalet kvalplatser är 75. För övrigt har tyskarnas dominans på Hawaii varit total med seger de tre senaste åren och i år stod endast tyskar på prispallen på herrsidan.

Jag funderade länge på att välja Maastricht i Holland då loppet tidigare haft goda kvalchanser. Kanske beror det på svårigheterna med transporten dit och det var också en faktor som fick mig att avstå. Ironman Hamburg är efter Kalmar och Köpenhamn den tredje närmsta tävlingen. Loppet går den 13 augusti 2017.

Inte nog med det utan säsongen 2017 förgylls med ytterligare en Ironman, Barcelona. Jag kommer till tävlingen tillsammans med min vän Tim Nordlöf som följer upp Ironman Mallorca från förra säsongen. Barcelona är känd som en snabb tävling men tyvärr ökänd för drafting (förbjuden klungkörning på cykeln). Förhoppningsvis har man fått ordning på de problemen till nästa år och vi kan få en rättvis tävling. 16794332-6psda

Krockar inte Barcelona med Hawaii?! Jo, Hawaii går två veckor efter Barcelona och skulle mina drömmar uppfyllas i Hamburg så måste jag så klart se över kalendern… 🙂 Ironman Barcelona går den 1 oktober 2017.

Hamburg och Barcelona blir A-tävlingar för 2017. Men jag är också anmäld till Ironman 70.3 i Jönköping för andra året i följd. En tävling som jag kommer att prioritera högt. Även ett tredje deltagande i Örebro medeldistans står på listan. Däröver kommer jag att försöka delta i Julita Triathlon klubbtour i så stor utsträckning som möjligt. Några deltävlingar krockar sannolikt med andra lopp men jag hoppas kunna samla tillräckligt med poäng för en bra totalplacering. Att försvara titeln från i år blir nog dessvärre svårt men jag kommer att bjuda upp till dans!

Träningen går riktigt bra just nu och jag avslutat en 13-timmarsvecka. Jag har tre veckor tung belastning bakom mig och ytterligare en vecka kvar innan jag växlar ner och återhämtar mig en vecka. Jag verkar vara en av få som lyckats hålla sjukdomarna borta och det känns riktigt bra att kunna träna på utan ofrivilliga avbrott! Jag går just nu en löpkurs med DE-hälsa med frekventa inslag av löpskolning och löpspecifik styrka. Det börjar ge resultat och de senaste passen har jag känt mig mer spänstig och effektiv än tidigare! img_0999

Maxpulstest där överlevnad går före stil! 

Mot nya mål och i nästa inlägg kommer jag med stor glädje att berätta om mina nya samarbetspartners som kommer att stötta mig på vägen!

Leave a Reply

Close Menu

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com