Skip to main content

Efter december som blev en halvdan månad med på tok för lite träning och på tok för mycket av det goda var det äntligen dags att ta mig i kragen! Den första januari blev precis som flera år tidigare startskottet för återgången till ett mer hälsosamt och träningsfokuserat liv. Jag har alltid haft en tendens att hamna i ”allt eller inget” och inte minst när det gäller godsaker och mat. När jag under lågsäsong unnar mig saker så unnar jag mig ofta väldigt mycket med alla negativa konsekvenser som följd såsom ojämnt blodsocker, dålig mage och viktuppgång.

Nu är det som sagt slut med det och fullt fokus ligger på att optimera träningen igen! På samma gång startade samarbetet med min nya coach Teresa på Uperform Coaching. Först ut var två stycken kapacitetstester i cykel och löpning på vardera 20 minuter. Jag har en slags hatkärlek till tester som oftast innebär ”all in” och är fruktansvärt jobbiga. Samtidigt är det kul och intressant att få ett kvitto på formen och ett värde att jämföra mot i framtiden.

Jag inledde med cykeltestet som genomfördes på trainern. Efter en gedigen uppvärmning var det så dags för 20 minuters urladdning och utöver blodsmak i munnen uppnådde jag följande värden:

Distans: 14,25 km

Snittfart: 42,5 km/h

Snitteffekt: 313 watt

Snittkadens: 88 rpm

Snittpuls: 156

Maxpuls: 159

Det mest intressanta med det här testet var effekten och även om jag är ovan att träna med watt så hade jag en liten målsättning att snitta över 300 watt. På frågan vad som är bra kan man jämföra med med den absoluta världseliten som gör samma test med över 400 watt och de brukar snitta en Ironman med ca 260-290 watt. Hur som helst var jag väldigt nöjd med testet och kände att jag inte hade mer att ge. Kanske är det lönen för all tung benträning under hösten?!

Nästa test var löpning och då vi för närvarande har ca 20 cm snö och minusgraderna var tvåsiffriga valde jag löpbandet. Jag brukar ta för vana att ställa in bandet på 2 % lutning för att eftersträva realistiska förhållanden och så även den här gången. Efter en gedigen uppvärmning med några sprintar bestämde jag mig för att sikta på 3:50-tempo och satte igång! Inledningsvis kändes det väldigt lätt och jag hade tankar på att öka farten men avvaktade vilket var tur. Efter halva testet blev det väldigt jobbigt och tankarna på att sänka farten började komma. Efter ytterligare några minuter kändes det fruktansvärt och jag ville bara avbryta.

Jag genomförde ett maxpulstest under löpning för några månader sedan och uppmätte då 167. Den här gången fick hjärtat jobba hårdare än någonsin och på slutet noterade jag 171. Jag lyckades med stor möda behålla farten hela vägen men det var jävlarimig de jobbigaste 20 minuterna på länge! Resultatet blev följande:

Distans: 5:14 km

Snittfart: 3:53

Snittpuls: 162

Maxpuls: 171

Jag hade hatat mig själv om jag avbrutit när det var som jobbigast men nu kan jag istället glädjas åt två fullvärdiga tester.

På tal om att glädjas så fick jag göra just det tidigare i veckan när ca 50 liter sportdryck levererades framför dörren! För en månad sedan blev jag kontaktad av Vitamin Well som följt min framfart i sociala medier och som nu ville bidra med deras grymma drycker! Jag är välbekant med deras VW+ som jag använt under året och som är marknadens bästa sportdryck. Jag kan också tillägga att jag drack VW+ inför och under veckans tuffa tester! 🙂11

Att Vitamin Well jobbar med Zlatan Ibrahimovic och glödheta Stina Nilsson gör ju inte saken sämre. För den som inte sett Zlatans prank under en jobbintervju, se den här! 🙂

Nästa planerade pass är simträning med Julita Triathlon på lördag där jag står för upplägget. Hela 16 personer är anmälda och det ska bli riktigt skoj! På söndag ska hemsidan få lite ny kärlek och jag ska också börja skissa på en tävlingsdräkt för säsongen! Med andra ord, mycket kul på gång! 🙂

Leave a Reply

Close Menu

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com