Skip to main content

Racerapport – Linnéasimmet och tankar inför Ironman Hamburg

1000 meter simning stod på programmet när Linnéasimmet skulle avgöras vid Djulöbadet i Katrineholm! Med endast en vecka innan Ironman Hamburg hade jag knappt funderat kring loppet innan själva tävlingsdagen. Tävlingen är också den sjätte deltävlingen i Julita Triathlon klubbtour där jag än så länge är i ledning men med Tobbe Rosén jagandes bakom.

_MG_9409

47 deltagare startade i den långa klassen 1000 meter och nästan alla tävlade för Julita Triathlon vilket var extra kul! Banan bestod av två varv med varvning vid starten nära land.

Starten gick och jag satsade hårt från början i hopp om att placera mig bra och kunna hitta bra fötter att drafta på. Till min stora förvåning dök det inte upp några fötter utan jag var i ledning vid första bojen. Förvånad över att vara först satte jag fart mot nästa boj och försökts behålla fokus i en ovan situation. Vid nästa boj kunde jag ana att jag var tätt följd och avståndet till bakomvarande var litet. Strax innan första varvet var avklarat började jag känna fingrar mot tårna och strax därefter såg jag mig passerad av Jill Pettersson. Ganska omgående kom också Anderas Assermark och jag föll tillbaka till tredje plats.

Jag lyckades inte riktigt behålla samma fart under andra varvet och med bara 150 meter kvar dök ytterligare simmare upp jämsides. Jag försökte trycka på lite och fick en halv meters lucka men snart var luckan åt fel håll. Jag tappade fokus på min egen simning och gick i mål som fyra med lika många sekunder till tredjeplatsen. Den gode Tobias Rosén som jag utkämpat spurtstrider med tidigare under året drog längsta strået den här gången. Fyra totalt men prisades som trea i herrklassen! Senare tog vi hem segern i lagstafetten, jag tillsammans med tidigare nämna herrar!

IMG_2789

_MG_9495

Som sagt, endast en vecka kvar till säsongens första stora tävling, Ironman Hamburg! Och samtidigt bara sju (!) veckor kvar till Ironman Barcelona. Nedräkningen till Barcelona blev dessutom kortare då arrangören flyttade fram tävlingen en dag och vi kör på lördag istället för söndag. För min och Tims del som ska tävla innebär det en kortare uppladdning då vi kommer fram på torsdag kväll och endast har fredag på oss att göra alla förberedelser. Samtidigt får vi en hel dag extra vila innan hemresan vilket känns bra!

Nog om Barcelona, nu är allt fokus på Hamburg! Äntligen börjar det närma sig! Ända sedan jag anmälde mig till tävlingen i november har det knappt gått en dag utan att jag har tänkt på loppet.

Jobbet är gjort och jag är väldigt nöjd med hur jag har tränat sedan årskiftet då jag startade med min nya coach Teresa och Uperform coaching. Tack vare Teresa kunde jag ta träningen till en ny nivå och fortsätta utvecklas. Man brukar ibland säga att man blir en Ironman innan själva tävlingen och det ligger mycket i det. Det är resan dit som är den jobbiga biten och tävlingen i sig är bara den sista pusselbiten.

uperform_coaching_black1-2

Jag kan idag blicka tillbaka på sju intensiva månader som ibland har bestått av 20 timmar träning i veckan men mestadels runt 12-15 timmar. Det har varit en stor utmaning att orka träna så mycket men framför allt att balansera familj, arbete och träning. Jag tycker att jag har lyckats med den biten och jag har levt upp till Teresas måtto att träningen ska anpassas efter livet, inte tvärtom. En del pass har fått flyttas, kortats av eller strykas men i sin helhet har jag uppnått kontinuitet. Under den här perioden har jag tränat ca 350 timmar fördelat på 48 % cykel, 27 % löpning, 22 % simning och 3 % styrka.

Jag har en 20-timmars vecka bakom mig där jag var rejält sliten de sista passen. Nu befinner jag mig i en period av återhämtning med mestadels kortare pass fram till tävlingsdagen och kommer förhoppningsvis att pricka toppformen då.

Och att pricka toppformen handlar lika mycket om att vara mentalt förberedd, något som jag i efterhand kan se att jag misslyckades med i Ironman 70.3 i Jönköping tidigare i sommar. Där la jag stort fokus på att spekulera i mina tider i jämförelse med tidigare år. Jag satte en målsättning i tid i varje disciplin som var rent teoretisk och när jag inte levde upp till dem blev jag väldigt besviken. Det misstaget gör jag inte om igen!

När jag 2016 nådde mitt mål att göra en Ironman under 10 timmar bestämde jag mig för att det nya målet skulle heta Kona, dvs VM i Ironman på Hawaii. Att kvalificera sig dit är mycket svårt. Antalet kvalplatser per tävling är oftast 40, fördelat på alla åldersklasser. I klassen M30-34 i Hamburg finns ca 220 deltagare och 4 kvalplatser. Med andra ord, det är inte realistiskt att hoppas på en topp 4 placering och det är inte heller någonting jag fokuserar på. Att sätta målsättningen topp 4 är också helt beroende av andras prestationer och alltså ingenting som jag kan påverka.

Att spekulera i tider i jämförelse med tidigare Ironman i Kalmar är inte heller rättvist. Det är en helt annan bana som dessutom är okänd för mig. Väder och vind kommer att vara annorlunda och att dessutom tävla utomlands är något helt nytt för mig.

Fokus ligger istället på det enda som jag kan påverka, mig själv! Det är mitt race och jag ska hitta en bra känsla som bär mig hela vägen. Om känslan är bra när jag går i mål så är jag nöjd, oavsett vad som står på klockan! Jag kanske kommer att vara långt ifrån andras förväntningar men så länge jag har gjort vad jag har kunnat så kommer jag att vara nöjd.

Vid sidan om mentala förberedelser så pågår allt det praktiska. Cykeln har fått en genomgång med justering av växlar och bromsar. Fötterna har precis som tidigare år fått behandling hos fantastiska Ninas fotstuga och jag har börjat gå igenom all utrustning och packa lite smått.

Ninas-fotstuga_PNG

Tyvärr plågas jag fortfarande av ryggproblem vilket framförallt uttrycker sig i cyklingen. Jag har den senaste tiden fått flera behandlingar utan större framgång och här ligger mitt största orosmoln inför tävlingen. Samtidigt är det precis som många andra faktorer ingenting jag kan påverka och jag accepterar läget.

På tisdag börjar den långa bilresan mot Hamburg och jag kommer fram tillsammans med familjen på torsdag. Söndagen den 13/8 klockan 06:50 startar jag i min fjärde Ironman och debuterar internationellt! 🙂

Leave a Reply

Close Menu

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com