Skip to main content

Level up!

By 31 december, 2017Okategoriserade

Som barn spelade jag en hel del tv- och data spel och jag hade förmånen att växa upp med Nintendo 8-bitars och klassiker som Super Mario Bros, Blades of Steel och Track & Field 2.

Track_&_Field_02 track_and_field_ii track-field-ii-usa-rev-a

 

 

 

 

 

 

I det sist nämnda spelet deltog man i Olympiska spelen och kunde tävla i alla möjliga grenar, däribland löpning och simning. För att ta sig fort fram och besegra motståndarna, som kunde vara antingen datorn eller lillebrorsan, skulle man trycka upprepat på samma knapp så fort man förmådde. Jag minns fortfarande känslan av att hela underarmen krampar i jakten på segern!

Alla läsare födda på 80-talet vet precis vad jag pratar om! 😉

Tyvärr är det inte lika enkelt att nå framgång utanför den digitala världen. Om det vore så enkelt som att trycka på en knapp för att skörda medaljer skulle kanske fler ägna sig åt det. Särskilt den generation som idag lägger en stor del av sin tid på att just trycka på knappar. Frågan är vad medaljen skulle vara värd utan prestation?!

Jag är väldigt försiktig med mina åsikter om andras sätt att leva men jag har för vana att snappa upp artiklar i media som handlar om livsstilsrelaterade problem. Den senaste är några dagar gammal och berörde forskning kring sjunkande IQ i de nordiska länderna. En trolig orsak är just mer dataspel och mindre läsning. Ja, jag använder text-tv! 🙂

Text tv

Kanske är det också en av orsakerna till att vart femte barn lider av övervikt eller fetma? Inte så konstigt med tanke på att mer än häften av alla svenskar, 51 % är överviktiga.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/folkhalsans-utveckling/levnadsvanor/overvikt-och-fetma/

Alkohol nämns ofta bland orsakerna till övervikt eller ohälsa i största allmänhet. Att predika om alkohol på självaste nyårsafton kan liknas med att svära i kyrkan. Men för min del har den här dagen en viss betydelse. Nu är det precis tre år sedan jag senast drack alkohol. Det handlade från början om att ta min träning och satsningen mot Ironman på ett större allvar men nu har det utvecklats till en livsstil.

Trots att jag uppskattade en öl eller ett glas vin har jag under de här åren aldrig saknat eller längtat efter det. Utmaningen ligger snarare i att få omgivningen att acceptera ett ”nej tack”. Jag tror inte att några öl påverkar min träning eller prestation överhuvudtaget men problemet är att de sociala sammanhangen där alkohol inkluderas blir ganska många och för mig är det enklare att avstå helt än att välja tillfällena.

Jag tycker att ämnet hälsa och allt kring det är väldigt intressant och jag skulle kunna skriva om mina tankar hur länge som helst. Men för att inte hamna i moralpredikande (om jag inte redan gjort det) stannar jag här.

Vin

Tv-spel handlar ofta om att nå nästa nivå eller level. Jag har ett liknande sätt att se på mitt utövande inom triathlon. Från att en gång ha börjat med bröstsim och mountainbike på level 1 nådde jag under 2017 min högsta nivå så här långt. Att skaffa en professionell coach blev ett genombrott i min träning och den främsta framgångsfaktorn.

Nu har jag jobbat med Teresa och Uperform Coachning i exakt ett år och jag är väldigt nöjd med vad vi har uppnått tillsammans. Jag har lärt mig massor om träning, prestation och om mig själv.

I mellandagarna hade jag förmånen att kunna medverka vid två gemensamma träningspass genom Uperform. Först ut var ett simpass under ledning av Mikael Rosén. En levande legend inom simning, förbundskapten för svenska öppet vatten landslaget och Patrik Nilssons simcoach! Att simma med Mikael, Patrik och Teresa vid sidan av banan kändes hur stort som helst och jag gjorde mitt bästa för att ta till mig så mycket som möjligt! Passet innehöll precis som jag hade hoppats en hel del teknikträning men vi genomförde också ett test där vi skulle simma 50 meter åtta gånger och i varje omgång förbättra tiden. Misslyckades man var man utslagen! Efter sex omgångar var jag den enda som tagit mig vidare och jag tog mig faktiskt till åttonde och sista omgången! Även om det bara var en enkel övning växte tävlingsdjävulen i mig och det var kul att gå hela vägen!

IMG_3659

Två dagar senare var det dags igen och nu löpning på Saltsjöbadens IP. Det var en kylslagen förmiddag men Teresa och Patrik såg till att vi snabbt blev varma efter en bra uppvärmning och teknikträning. Därefter tränade vi på att hålla olika farter utan att använda klockan vilket var svårare än jag trodde! Sammanfattningsvis ett mycket givande pass i trevligt sällskap!

IMG_3693

Som statistiknörd skulle jag kunna presentera mängder med siffror och digram här men jag ska hålla mig kortfattad. Total träningstid 2017 blev 539 timmar och fördelningen syns i diagrammet nedan. Cykeln fick rulla en bit över 600 mil vilket ungefär motsvarar en tripp till Kina. De små tårtbitarna står för styrketräning och brickpass.

Diagram

Närmast väntar årets sista pass, Vo2-max intervaller på cykeln! Därefter firande av det goda nya året 2018!

Gott nytt år!

Leave a Reply

Close Menu

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com