Skip to main content

Racerapport Ironman 70.3 Elsinore

Resan mot Europeiska mästerskapen i Ironman på halvdistans, dvs. 70.3 började redan förra helgen då jag reste med tåg till Danmark över helgen för att prova tävlingsbanan tillsammans med min coach Teresa och hennes övriga adepter i Uperform Coachning. Jag anlände till Danmark och Naestved på lördagskvällen och tillbringade natten hos Teresa och Patrik.

Söndagen inleddes med ett för mig oplanerat simpass i den lokala simhallen tillsammans med Patrik. Jag som saknade egen utrustning fick stila i Patriks rosa Speedos. (bild saknas)

Vidare mot Elsinore eller som vi säger i Sverige, Helsingör i en liten men sjukt rymlig VW Up! Jag kunde inte tro att vi skulle rymmas tre personer, två cyklar och en massa utrustning men jag hade lätt fått med mig bastuban också om jag velat det!

IMG_4969

Väl framme mötte vi hela Uperformgänget som av naturliga skäl bestod av enbart danskar. Vi formaterade oss i två grupper där jag och ytterliga två anslöt oss till Patriks grupp för att följa hans träningsupplägg för dagen. Farten var angiven som ”Hang on”.

IMG_4990

Under tre timmar avverkade vi lite mer än hela tävlingsbanan och stannade på 100 km. Jag hade inte rest till Danmark för att semestra utan var riktigt taggad för att försöka hänga på Patriks fart. Döm av min förvåning när jag faktiskt klarade av att hänga på! Nu säger jag inte att jag är lika bra som Patrik och man har en klar fördel av att ligga bakom någon men jag blev i alla fall inte avhängd vilket jag var rädd för innan!

IMG_4984

Tyvärr verkar inte Danskarna källsortera glasflaskor utan en del av dem hamnade i bakdäcket och vi fick ett ofrivilligt stopp.

IMG_4995

Vi tillbaka vid startpunkten mötte Teresa upp för den efterföljande löpningen på delar av tävlingsbanan. Sammanfattningsvis en riktigt trevlig helg i pölsens förlovade land och värdefullt att känna på banan inför tävlingen!

Bara två dagar senare var det dags för ytterligare en klubbtävling och den fjärde i ordningen. Sprint duathlon med jaktstart är en av mina favoriter i touren trots att det är korta och väldigt intensiva distanser.

Här visste jag att Erik Johansson skulle bli svårslagen. Han är outstanding i löpningen och samtidigt riktigt vass på cykeln. Vi började med två km löpning på en mycket vacker men inte särskilt lättsprungen bana då den går på gräs och är lätt kuperad. Tvåa efter Erik med ett snitttempo på 3:30 var jag nöjd med!

IMG_5003

Därefter följde 14 km cykel och Erik hade 25 sekunders försprång. Nu var jag tvungen att både komma ikapp och samtidigt skaffa mig så långt avstånd att det skulle räcka hela sista löpningen. Erik är stark och det tog exakt halva banan innan jag kom ikapp. Erik lyckades pressa sig förbi mig igen innan jag kunde gå ifrån och dryga ut ledningen till 18 sekunder. Tyvärr inte tillräckligt inför den avslutande 4.an. Viktigt i sammanhanget var att jag satte snabbaste cykeltid, fem sekunder den ökände mr. X AKA Mikael Karlsson.

Den sista löpningen blev en odramatisk historia. Erik kunde bekvämt ta in försprånget och återta ledningen. Jag hade inga besvär att hålla övriga bakom mig och gick i mål som nöjd tvåa.

Det var länge sedan placeringen var så oviktig för mig utan jag kunde njuta av en härligt solig kväll med underbara klubbkamrater vid Öljarens strand! Tack Julita Triathlon!

Ok, ”Racerapport Elsinore” står det i rubriken så det kanske är dags att jag börjar rapporten om själva loppet nu! Jag anlände till tävlingsplatsen på fredag kväll och hann med en mysig middag tillsammans med familjen samtidigt som Ironman arrangerade ett sprinttriathlon precis utanför.

Lördagen inleddes med en sväng i havet, några mil på hjul och en lätt löptur till tävlingsområdet för registrering. Därefter åter till hotellet (ok, det var ett vandrarhem men det kändes bättre att säga hotell) för att packa utrustning och preppa cykeln. Åter till tävlingsplatsen med hela besättningen och efter incheckning av prylar var det Ironkids! Barnens egen tävling och jag hade den minsta på startlinjen. 500 meter löpning innan målgång över röda mattan och genom den mäktiga Ironman-portalen var stort, både för dotter och pappa!

IMG_5084

IMG_5189

Lite senare var det Pre-racemöte som är obligatoriskt och jag tycker att det är viktigt. Dock inga större sensationer jämfört med mina sju tidigare Ironmanlopp.

Efter allt flängande var det skönt att gå tillbaka till det där femstjärniga hotellet igen och koppla av på stranden i några timmar innan läggdags. Just det här lyxhotellet var extrautrustad med madrasser som var längre än själva sängen vilket gjorde att den stack upp som en ramp längst ner. Kanske är det standard i Danmark men min kropp gillade det inte…

Att vara eller icke vara, det är frågan som ställs i Hamlets teaterpjäs som utspelade sig på slottet Elsinore. Jag var i alla fall på plats vid just det slottet den regniga söndagsmorgonen då Europeiska mästerskapen i Ironman 70.3 skulle avgöras! Jag hade sällskap av ca 2800 atleter som skulle fronta den 70.3 miles långa banan. Översatt till svenska mått blir det 1930 meter simning, 90 km cykel och avslutningsvis 21 km löpning.

IMG_5196

Jag avverkade de sedvanliga förberedelserna innan jag stod i startfållan iförd min smurfblå mössa. Just den färgen visade att jag valt första startgruppen som uppskattat sin simtid till under 33 minuter. Det här var för mig ett nytt upplägg där de olika startgrupperna bar olika färger på mössorna. Ett bra sätt att sprida deltagarna och minska kaoset som annars kan uppstå i vattnet.

IMG_5222

09:05:05 klev jag i vattnet och började den tekniska simningen som bestod av ett antal svängar åt alla håll. Jag simmade stabilt hela vägen med kontroll på puls och andning. Gjorde en lite miss vid en sväng och simmade för långt men annars klarar jag mig bra. Upp ur vattnet efter 31:53 och här bjuder jag publiken på en riktig freakshow när jag vinglar till och tar emot mig mot ett kravallstaket som välter och faller ner i vattnet! Jag ser hur delar av publiken pekar och skrattar men jag ber inte om ursäkt för mig utan ska bara fram! Om någon arrangörsperson läser detta så ber jag nu om ursäkt, hoppas att ni fick upp staketet från havsbotten!

[KGVID]https://www.mikaelkjellander.se/wp-content/uploads/2018/06/IMG_5218.mov[/KGVID]

In i växlingen och därefter en jääättelång löpning till cyklarna vilket resulterade i en växlingstid på 4:25.

Jag visste inte om det just då men jag hade placering 50 i min klass M35-39 efter simningen och nu började jakten på placeringar på riktigt! Jag tryckte på bra från start även om det var lite trängsel i och med alla som skulle passeras. Vägbanan var dessutom våt efter morgonens regn även om det för stunden var uppehåll. Första 6,6 km avverkades i 43 km/h och jag plockade placeringar i rasande fart. Jag var lite rädd för att gå för hårt men valde ändå att hålla mig till den fart som kändes bra! Mil efter mil avverkades och jag kände fördelen av att ha kört banan en vecka tidigare. Jag såg att jag lyckades hålla en snittfart på omkring 40 km/h och trots en mindre skyfall efter någon timme på banan så behöll jag samma fart. Banan var precis som simningen ganska teknisk med många svängar och vändpunkter. Här gällde det att ta det lugnt för att inte smaka på asfalten!

Efter en första loop på 65 km kom man tillbaka till centrum där jag hörde familjens glädjerop utan att kunna se dem. Det gav dock en energiboost inför den avslutande delen och det var med lättnad som jag kastade mig av cykeln efter 2:13:03 och kunde konstatera en snittfart på 40,59 km/h! Senare visade det sig vara bästa cykeltiden i min klass, sjukt nöjd med det!

Andra växlingen gick desto snabbare då man hade servicen att en funktionär tog hand om cykeln direkt efter avstigning. Det var alltså bara att dra på löpskorna, fylla fickorna med gels och dra iväg efter 1:40.

Löpningen var en 3,5 varvs bana runt slottet, tävlingscentrum och delar av stadskärnan. Precis utanför växlingen stod familj och tillresta vänner och ropade att jag låg på nionde plats! Det blev en rejäl boost och en överraskning att ligga så bra till! Jag hade alltså hämtat in 41 placeringar på cyklingen!

Löpningen började bra, jag var pigg stark och ägde hela Danmark! Tyvärr kommer svackorna nästan alltid, jag vet hur det är men jag vet också hur jag tar mig ur dem! Jag har ett helt batteri med mentala kort och trots att farten sjönk något efter drygt halva löpningen kunde jag kasta upp ess efter ess i ansiktet på mig själv och hitta nya krafter! Benen var stundvis som spagetti och fötterna värkte i kontakten med kullerstenen! Med fem km kvar kastade jag ett öga på min totaltid som visade 3:58. Jag började spekulera i chansen att komma i mål under 4:20. Det skulle bli dagens sista mission, jag skulle under 4:20.

Det hade blivit alltmer trångt på banan vartefter den fyllts på med deltagare och jag fick ibland sicksacka mig fram mellan folk som inte lyssnade på pre-racemötet när man sa ”håll höger”. Kroppen skrek när jag nådde markering 19,9 km och klockan visade 4:15:30. Jag hade blott fyra och en halv minut på mig att springa 1,2 km, svårt men jag skulle i alla fall ge det en ärlig chans! Öppnade alla spjäll sista biten och kunde till slut se mig själv på storbildskärmen bakom målet med händerna i luften när klockan stannade på 4:19:39!

IMG_5209

Direkt efter målgång fick jag höra att jag slutat på sjunde plats i EM! Det var över alla förväntningar och jag var otroligt glad! Den avslutande löpningen tog 1:28:40 och var min bästa i ett halv Ironman!

Jag tar med mig följande tre höjdpunkter hem från Elsinore:

  • 7.a i M35-39
  • ”Bara” 6:40 efter vinnaren
  • Snabbaste cykeltid i M35-39

Nästa tävling är Ironman 70.3 i Jönköping om bara tre veckor! Nu väntar ett block med hård träning och jag hoppas vara i superform tills dess!

Tusen tack till alla som har gratulerat mig på olika sätt, era ord är guld värda!

IMG_5223

Leave a Reply

Close Menu

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com