Skip to main content

Racerapport – Flen triathlon sprint och tankar inför Ironman Kalmar

Flen har en liten trevlig triathlontävling där jag deltog senast 2016 och den gången tog jag hem andraplatsen. Förra året följde jag loppet via livesändning från ett hotellrum i Hamburg men nu fanns jag åter på plats!

Självklart var jag taggad inför loppet men det går inte att släppa fokus från Kalmar med bara en vecka kvar. Under dessa omständigheter hade jag bestämt mig för att inte ta några risker, framförallt på cyklingen som är både teknisk, kuperad och där man möter de andra deltagarna hela tiden. Med andra ord, fokus på målet med hela min triathlonsatsning!

IMG_5687

Men jag var ändå inte i Flen för att semestra (då skulle jag kanske vara den första) utan jobbet skulle göras! Jag hade studerat bankartor, kollat väder, gamla tider m.m. så alla förberedelser var gjorda inför loppet. Det första jag gjorde på plats var att testa cykelbanan och jag blev påmind om hur lurig den är. 2,5 km sedan vändning och detta fyra gånger. Några skarpa svängar och lite kupering på det gör att tempocykel med dischjul inte riktigt kommer till sin rätt.

Efter incheckning och lite mingel med klubbkamraterna kastade jag mig i vattnet och tog ett varv på den 400 meter långa simbanan. Vattentemperaturen var 25 grader vilket medförde våtdräktsförbud i tävlingsklassen. Jag har gjort flera träningspass i sommar utan dräkt varav det senaste för några dagar sedan och bekymrade mig därför inte om det.

Damerna fick äran att starta fem minuter före och 13:05 stack vi herrar iväg. Simningen kändes bra och jag höll en fart som fungerade hela vägen. Klev upp efter 7:03 och med löpningen till växlingsområdet där tidtagningen sitter blev den officiella tiden 7:25. Hade dålig koll på min placering men kunde se en av favoriterna Marcus Brandt lämna växlingsområdet som ledare. Mellan oss fanns 4-5 andra och däribland Mikael Karlsson som låg precis framför mig.

IMG_1299

Jag gör en dålig växling och fumlar med både nummerlappen och cykelskorna men kommer vidare efter 57 sekunder.

Ut på cykeln strax före Micke men snart nog tar han plats framför mig. Jag har koll på hans kapacitet och bestämmer mig för att hålla samma fart. Jag är glad att jag inte lät mig ryckas med och satsa för hårt i kurvor och tekniska partier utan sakta in och köra safe.

Med många deltagare på banan var det svårt att ha koll på placeringarna men jag kunde konstatera att jag inte tappat någon i alla fall. Micke och jag följs åt hela vägen och jag passerar honom under sista varvet för att han senare ska komma tillbaka strax innan växlingen. Min cykeltid blir dagens näst snabbaste, 30:50:5 var tre tiondelar efter Micke!

T2 går skapligt och jag börjar springa. Jag ser snart alla framförvarande och räknar med att jag ligger femma. Banan är relativt tuff med några kuperade partier och en del som går över gräs. Jag pumpar på bra och ser att jag tar in på framförvarande. Efter två kilometer kan jag avancera till fjärdeplatsen och strax därefter passerar jag tidigare nämnde Marcus Brandt som brutit. Därmed var jag på pallen när jag gick ut på andra varvet.

IMG_1323

Framför mig har jag Jeff Frydenlund som jag vet är en triathlet av klass. Med viss förvåning ser jag att jag sakta närmar mig och känner att jag kan komma ikapp. Jag passerar Jeff samtidigt som jag inser att jag är jagad av en annan deltagare. Jag har andraplatsen men jägaren bakom mig som visar sig vara Oscar Larsson från Örebro AIK kommer allt närmare. Med 400 meter kvar passerar han mig och jag tappar silvermedaljen.

38885492_2094507017290631_5454253091735994368_nNu växer hornen ut, jag vet hur lite det är kvar av loppet och släpper loss alla resterande krafter! Jag kan ta tillbaka andraplatsen och gör det! Det håller hela vägen in i mål och jag har Oscar sju sekunder bakom mig! Segraren Jonas Langman hade knappast hämtat andan när jag gick i mål endast fem sekunder efter honom!

Bara 12 sekunder i skillnad på pallen mellan ettan och trean efter 400 meter simning, 20 km cykling och 5 km löpning!

IMG_5690IMG_5697

Skönt att bocka av Flen triathlon och nu är det 100 % fokus på Ironman Kalmar!

Jag har många gången den senaste tiden fått frågan, hur är formen inför Kalmar? Svaret är att det inte kan bli mycket bättre! Jag har gjort all träning, närmare bestämt 600 timmar det senaste året. Utrustningen är optimerad in i minsta detalj. Jag har gjort en bikefit hos välmeriterade Björn Andersson i Trollhättan. Jag har nått en bra tävlingsvikt. Jag har fått fotvård hos fantastiska Ninas fotstuga, massage hos grymma L Å Massage och till och med fått akupunktur på vissa delar som inte känts helt 100.

Sen har vi den svåraste biten av alla, den mentala. När allting känns bra växer mina egna förväntningar till en nivå som jag inte kan hantera ensam. Jag vill verkligen lyckas i Kalmar, inte bara för min egen skull utan för min familj, mina vänner, mina sponsorer som satsat på mig och som jag representerar, min coach med flera. Faktum är att ingen annan än jag själv ställer krav på mig själv, men det räcker.

Här kommer kvinnorna i mitt liv in i bilden. Ingen annan känner mig bättre än Lina och hennes totala stöd betyder allt just nu! Tillsammans med mental coachning från min coach Teresa är det bästa medicinen mot vad jag befinner mig i just nu.

Jag längtar i alla fall väldigt mycket efter nästa vecka! Det ska bli så sjukt kul att hänga med alla sköna vänner i Kalmar och på Öland! Det bästa av allting är ju att det roliga väntar, om en vecka är det över…

event-logo-im-kalmar-resized

 

Leave a Reply

Close Menu

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com